Wydanie nr 50/51 z dnia 18.12.2020 r.

Weź nie pytaj, tylko… śpiewaj!

Zespół „Weź Nie Pytaj” chętnie zgodził się na wywiad dla Czytelników „Głosu Ziemi Cieszyńskiej”. Sylwia i Wojtek Morcinkowie oraz Mateusz Śmieja, tworzący jedną z najpopularniejszych obecnie grup muzycznych stela, wdali się w szczerą rozmowę z redaktorem Krzysztofem Marciniukiem. I tak powstał specjalny prezent świąteczny dla naszych Czytelników.

 

 


Surrealizm ją kręci!

Swoimi niezwykłymi kadrami zabiera w krainę marzeń i baśni. Patrzy na świat przez soczewkę aparatu i ukazuje go w sposób magiczny, pełen baśniowych elementów, na granicy jawy i snu. Zdjęcia Marioli Glajcar, fotografki z Dzięgielowa, można rozpoznać niemal od razu. Charakterystyczny styl, kolory, niezwykła umiejętność przekazania ważnej treści dzięki detalom. Jej zdjęcia ukazują słodki i radosny dziecięcy świat lub pełne rozterek i rozmyślań dojrzewanie. W magicznym świecie Marioli Glajcar może zdarzyć się wszystko…

 

 

 

 


Z koroną na głowie i „Kolosem” w dłoni

Najprawdopodobniej jest jedyną osobą na świecie, która po przejściu pieszo niemal 13 tysięcy kilometrów w nagrodę postanawia przejść kolejne trzy tysiące… Agnieszki Dziadek, cieszyńskiej podróżniczki, nie była w stanie zatrzymać nawet epidemia! Latem uciekła promem do surowej Szwecji, którą przeszła wzdłuż po wytyczonym przez siebie szlaku. Szwecja miała być wisienką na torcie. Nagrodą za niezwykły sukces jakim było ubiegłoroczne zakończenie projektu „Triple Crown of Hiking”, czyli przejścia trzech głównych szlaków długodystansowych w Stanach Zjednoczonych.

 


Poczuć magię świąt…

Nie ma wątpliwości, tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą inne. Blask zbliżającej się gwiazdki przyćmiła pandemia koronawirusa. Z utęsknieniem wspominamy spotkania przy ciasteczkach, wspólne kolędowanie czy łamanie się opłatkiem. Reżim sanitarny sprawił, że zrobiło się nieco nostalgicznie i cicho. Czy w takiej sytuacji można w ogóle poczuć magię świąt?

 

 

 

 

 

 

 

 


Obżerano się straszliwie!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. Moment, w którym zasiadamy do stołów pełnych przysmaków, poprzedzony jest wieloma dniami przygotowań. Jesteście ciekawi, jak wyglądało grudniowe ucztowanie na cieszyńskim zamku w czasach panowania Piastów? Jeśli tak, zapraszamy do smakowitej lektury. Naszym przewodnikiem po szesnastowiecznej książęcej kuchni jest Władysław Żagan, pracownik Zamku Cieszyn, pasjonat piastowskiej historii naszego regionu.