Wydanie nr 24 z dnia 15.12.2017

 Fundusz dofinansowuje, a…

GÓRALE WYMIENIAJĄ KOTŁY

30 kotłów udało się wymienić w tym roku w Trójwsi dzięki dofinansowaniu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. 25 z nich to piece opalane ekogroszkiem, a pięć to kotły na biomasę. Zrealizowane przez mieszkańców inwestycje zostały już odebrane przez urzędników w ramach „Programu ograniczania niskiej emisji dla gminy Istebna”.

Wartość wszystkich zadań opiewa na ponad 407 tys. zł, z czego dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wyniesie prawie 290 tys. zł.

Jak wyjaśniają pracownicy Urzędu Gminy w Istebnej, kwota dotacji to niecałe 60 tys. zł, a 227 tys. zł to pożyczka, którą będzie spłacać samorząd. W momencie uiszczenia 60 procent wartości pożyczki, pozostałe do zapłaty 40 procent może zostać umorzone pod warunkiem, iż pieniądze te w całości zostaną przeznaczone na zadania związane z ochroną środowiska w Trójwsi – na wymianę kotłów. W przyszłym roku, zgodnie z „Programem ograniczania niskiej emisji”, gmina planuje wymienić 55 źródeł ciepła.

Osoby, które w tym roku zainwestowały w zmianę starego pieca na ekologiczny i zakwalifikowały się do gminnego programu, powinny jeszcze do końca grudnia otrzymać dofinansowanie na konto. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zobowiązany jest do przekazania pieniędzy na konto Urzędu Gminy w Istebnej do 20 grudnia. Po zaksięgowaniu tych środków, gmina wypłaci pieniądze beneficjentom.

(kredo)


Na choinkę i nie tylko

CUDA Z ODPADÓW

Promocja wśród dzieci i młodzieży zachowań ekologicznych, a w szczególności potrzeby prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów komunalnych oraz doskonalenie umiejętności powtórnego wykorzystania zużytych materiałów – to cele konkursów plastycznych zorganizowanych przez cieszyński ratusz, a konkretnie Wydział Ochrony Środowiska i Rolnictwa.

Uczniowie przygotowywali prace w dwóch kategoriach „Eko-ozdoba choinkowa” i „Eko Cieszyn 2018”. Uczestnicy konkursu stworzyli prawdziwe arcydzieła i udowodnili, że wystarczą wyobraźnia, dobre chęci oraz kilka elementów – na przykład plastikowe butelki, stare żarówki, zakrętki z butelek i papier – by zrobić eko bałwanka, eko aniołka czy kalendarze ekologiczne. Pomysłów nie brakowało!

W trzeciej edycji konkursu „Eko-ozdoba choinkowa”, przygotowanego z myślą o dzieciach klas I-III szkół podstawowych, jury oceniało 68 prac. Pierwsze miejsce otrzymała Jadwiga Choroba ze Szkoły Podstawowej nr 7, drugie – Noemi Walica ze Szkoły Podstawowej Towarzystwa Ewangelickiego, a trzecie – Katarzyna Szczypka ze Szkoły Podstawowej nr 6. Wyróżnienia trafiły do: Łucji Rzeźniczek i Heleny Romanowskiej ze Szkoły Podstawowej nr 4, a także Emilii Pniok ze Szkoły Podstawowej nr 2. W kategorii „Eko-aniołek”, dla dzieci klas starszych szkół podstawowych, wpłynęło 29 prac. Zwyciężyła Nadia Wojtas ze Szkoły Podstawowej nr 1. Drugie miejsce wywalczyła Oliwia Knapik ze Szkoły Podstawowej nr 4, a trzecie – Sofia Kehl ze Szkoły Podstawowej nr 7. Wyróżnienia otrzymali: Nikola Rembielak i Marcel Zenderowski ze Szkoły Podstawowej nr 4 oraz Estera Walica ze Szkoły Podstawowej Towarzystwa Ewangelickiego.

Z kolei na konkurs „Eko Cieszyn 2018”, polegający na stworzeniu karty kalendarza ekologicznego na przyszły rok, nadesłano 17 prac, w tym 14 ze Szkoły Podstawowej nr 4, trzy z Katolickiej Szkoły Podstawowej im. św. Rodziny i jedną ze Szkoły Podstawowej Towarzystwa Ewangelickiego. Zwycięskie prace zostaną umieszczone w kalendarzu ekologicznym „Eko Cieszyn 2018”.

(kredo)


ŚWIĘTA W WERSJI EKO

Połowa grudnia to czas intensywnych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W ferworze obowiązków warto pamiętać o ekologii i o tym, że nasze działania mogą mieć istotny wpływ na środowisko. Stosując proste rozwiązania, możemy zaoszczędzić surowce, energię oraz ograniczyć liczbę odpadów, które trafiają na wysypiska śmieci. Doradzamy, co zrobić, by święta Bożego Narodzenia spędzić w harmonii nie tylko z najbliższymi, ale także z przyrodą.

Po pierwsze, szykowanie się do świąt warto rozpocząć od zaplanowania zakupów spożywczych, mając na uwadze potrawy, jakie pojawią się na stole. Przygotowane odpowiednio wcześniej listy potrzebnych produktów sprawią, że unikniemy kupowania niepotrzebnych rzeczy i ograniczymy marnowanie żywności, co jest odwiecznym problemem towarzyszącym Polakom po każdym większym świętowaniu. W okresie poprzedzającym święta szczególnie łatwo o nieprzemyślane decyzje podejmowane pod wpływem reklamy czy udzielającego się uroczystego nastroju.

Jak Boże Narodzenie, to i choinka. Bez zielonego drzewka trudno sobie wyobrazić ten czas. Wielu z nas przeżywa dylemat – wybrać choinkę sztuczną czy żywą? Chcąc być ekologicznym, decyzja może być tylko jedna – tę drugą. To wyjście zdecydowanie bardziej korzystne dla środowiska. Sztuczna choinka nie nadaje się do recyklingu, a na wysypisku będzie się rozkładać przez najbliższych kilkaset lat, nie mówiąc już o tym, jak szkodliwa dla przyrody jest jej produkcja. Żywe drzewko ma poza tym swój niepowtarzalny urok, który ciężko zastąpić sklepowym artykułem. Dobrym wyjściem jest odwiedzenie któregoś z nadleśnictw znajdujących się w regionie w poszukiwaniu świątecznej ozdoby.

– Nasze świerki nie pochodzą ze specjalnych plantacji, ale z przerzedzanych leśnych młodników. Nie są proporcjonalne jak te z supermarketu, mają nierówne przyrosty, ale za to pachną prawdziwym lasem. Co roku sprzedajemy ich ponad 100. Przyjeżdżają po nie głównie miejscowi, a także właściciele domków kempingowych, którzy podczas świątecznego pobytu w Beskidach też chcą mieć choinkę – mówi Andrzej Kudełka, wiślański nadleśniczy. Sam przyznaje, że nie wyobraża sobie świąt bez żywej choinki. W jego domu w czasie świąt króluje sosna. Dlatego, bo igły mocno trzymają się pędów, choinka nie „łysieje” i długo można cieszyć się jej widokiem. – Sosna, szczególnie gęsta, jest bardzo urokliwa i tworzy przyjemny nastrój – twierdzi zastępca nadleśniczego.

Ekologiczne mogą być także prezenty pod choinką. Część z nich bowiem możemy wykonać samodzielnie, szczególnie jeśli mamy artystyczne zdolności lub kulinarny dryg. Wiele osób ucieszy się bowiem, gdy zobaczy pod choinką na przykład ręcznie wykonane i oryginalne bibeloty, zrobiony na drutach szalik, czapkę lub skarpety, czy różnego rodzaju domowe przetwory zamknięte w słoikach. Dla osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie i naturalne składniki, będzie to z pewnością wspaniały prezent. Własnoręcznie możemy wykonać także świąteczne kartki z życzeniami. Stare słoiki natomiast możemy zamienić w stylowe pojemniki na świąteczne pierniczki. Dekorując je razem z dziećmi, będziemy mieli okazję nie tylko do wspólnego spędzenia czasu, ale także do nauczenia ich postaw przyjaznych środowisku.

Chcąc być eko, warto zainwestować także w łańcuchy z lampek typu LED na choince, które pobierają mniej prądu niż zwykłe żarówki. Nastrojowo oświetlimy wnętrze także samodzielnie przygotowanymi świecami z naturalnego wosku. Pamiętajmy, by lampki choinkowe gasić na noc. Świętując, nie zapominajmy o podstawowych zasadach ekologii – segregacji odpadów, zgniataniu butelek i puszek czy oszczędzaniu wody oraz prądu.

(kredo)


 

Do druku: pdf

 

E-wydanie